Knud 1 (?-o.935)

Knud 1 optræder som far til Gorm den Gamle og muligvis som dansk konge. I 934 invaderede den sachsiske konge, Henrik 1, landet, og vi har forskellige kilder til denne begivenhed:

Widukind af Corvey 968:

“Efter at han (Henrik 1) nu havde undertvunget alle folk omkring sig, drog han med en hær mod danerne, som hemsøgte friserne med sørøveri, og besejrede dem; han gjorde dem skatskyldige og fik deres konge ved navn Chnuba til at modtage dåben”

Thietmar af Merseburg 1015:

[..]desuden brugte han sine tropper til at knægte nordmændene og danerne, og da han havde bragt dem ud af deres oprindelige vildfarelser lærte han dem og deres konge, Knud, at bære Kristi åg.

Adam af Bremen 1075:

Efter svenskerhøvdingen Olaph” sagde han (Svend Estridsen), “som herskede i Danmark sammen med sine sønner, indsattes Sigerich i hans sted. Da han havde hersket en kort tid, berøvede Hardegon, Svens søn, som kom fra Nortmannia, ham kongemagten.” og “Dernæst invaderede han (Henrik 1) med en hær danernes land og skræmte med sit første angreb kong Vurm så stærkt, at denne lovede at rette sig efter hans befalinger og bønfaldt ham om fred.”

Senere kilder, som Saxo, Svend Aggesen, Regnar Lodbrogs Saga og Knytlingesagaen følger Adam af Bremen, og i sagaerne gøres rede for en familiær tilknytning til Regnar Lodbrog. Det er dog kun hos Adam af Bremen, at Knuds/Hardegons far angives som Sven, så jeg har valgt ikke at tage hensyn til denne oplysning.

Hvem denne Knud 1 var, kan altså ikke siges med sikkerhed, men af kilderne fremgår to muligheder:

  1. Knud 1 = Hardegon var søn af Sigfred/Sigurd Slangeøje og dermed Regnar Lodbrogs barnebarn
  2. Knud 1 = Gnupa. Dermed var han Regnar Lodbrogs oldebarn, som barnebarn af Bjørn Jernside ifølge Karsten Krambs: Vikingetidens Konger.