Ved Oderflodens udmunding på den nuværende polske østersøkyst ligger byen Wolin. Arkæologiske udgravninger har påvist en bebyggelse her, som startede i begyndelsen af 800 tallet. Der var også en havn, hvis rester man dendrokronoligisk har bestemt til mellem 896 og 900.

Her lå vikingetidens Jumne, eller Jomsborg, hvilket bl.a. er sandsynliggjort af et guldfund i nærheden, det såkaldte Haraldsguld eller Curmsumdisken fundet få km herfra i 1841. Selve pladen findes nu i en svensk bankboks.
Jumne var en selvstændig handelsby, som også husede de professionelle lejesoldater kaldet jomsvikingerne, som var af vendisk afstamning. Ifølge jomsvikingernes saga blev byen grundlagt af den fynske vikingehøvding, Palnatoke. Harald Blåtand har støttet sig til jomsvikingerne, hvilket ses at fundne begravelser i ringborgen, Trelleborg ved Slagelse.
I kampene mellem Harald Blåtand og hans søn Svend Tveskæg deltog Palnatoke på Svends side og gav Harald et dødeligt sår i kampene i Knebel Vig ved Aarhusbugten i 987. Herefter sejlede Harald til Jumne, hvor han døde. I dag er rejst en mindesten i Wolin for Harald Blåtand.
