Toke Gormsøn (o.951-o.986)

De dele af teksten, som bygger på kilden Gesta Wulinensis, er skrevet i kursiv.

Toke var søn af Gorm den Gamle og en frille og dermed halvbror til Harald Blåtand. Ifølge Adam af Bremen var han jarl i Vensyssel og ifølge Gesta Wulinensis blev han Harald Blåtands underregent i Skåne efter Guldharalds død i 970. I 974 forsvarede han borgen (ringborgen?) i Lund mod angreb fra Hakon Jarl, som var på vej hjem til Norge efter at have kæmpet for Harald Blåtand mod Otto 2 ved Dannevirke. Han er omtalt tre steder. Dels på en runesten ved Års Kirke, dels på tre runesten fundet ved Hällestads Kirke i Skåne og dels på en runesten fundet i Lund, og som nu befinder sig i Biskop Münters Samling i Bispegården i København. Denne runesten fortæller, at Toke grundlagde en kirke i Lund. Ifølge Gesta Wulinensis skete det i 975 som tak for, at indbyggerne i Lund havde besejret Håkon Jarls styrker, som plyndrede byen i 974. Man har ikke fundet spor af kirken, men placeringen af grave fra anden halvdel af 900-tallet indikerer, at den har ligget lige nord for Domkirken. Ifølge samme kilde var Toke kortvarigt konge i Danmark fra Harald Blåtands død i 985 til hans egen død i 986.

Aars Kirke. WikiCommons
Års-stenen, WikiCommons. Forsiden: Asser satte denne sten efter sin herre Valtoke. Bagsiden: Stenen forkynder at den længe vil stå her, den skal nævne Valtokes varde

Hällestads Kirke

Hällestads Kirke er beliggende ca. 20 km fra Lund. Den stammer fra 1100-tallet

Kirkens indre er domineret af mange kalkmalerier fra o. 1460, som skildrer Jesu lidelseshistorie.

Indstiftelsen af Den hellige Nadver. Øverst Jesus med Johannes og nederst Judas (uden glorie)
Judas med læderpungen forråder Jesus med et kys

I kirkens ydermur er indmuret tre runesten, som alle omtaler Toke Gormsøn.

Hälllestad-sten 1 med teksten: “Eskil satte denne sten efter Toke Gormssøn, der var ham en huld herre. Han flygtede ikke ved Uppsala. Drenge satte efter deres bror stenen på højen støt med runer. De gik Gorms Toke nærmest.”
Hällestad-sten 2 med teksten: “Asgot rejste denne sten efter Ärre, sin broder. Men han var hirdman for Toke. Nu skal der stå en sten på højen.”
Hällestad-sten 3 med teksten: “Asbjørn, Tokes hirdmand, satte denne sten efter Toke, sin broder.”

Bispegården i København

I porten til Bispegården i København findes denne runesten fundet i Lund. Den ufuldstændige tekste er: “Toke lod kirken gøre og”. Kilde: https://www.turistinformationlund.se/upplevelser/kyrkostaden/tokeskyrka/

Toke var allieret med Styrbjørn Olofson, og sammen angreb de Erik Segersäll ved Fyrisvallerne i 986. Her lovede Erik ham den svenske krone, men det var en list, som Erik havde aftalt med Svend Tveskæg i Danmark. En af de danske ledere var jarlen over Sjælland, Sibir Foltarsøn, som var med i komplottet. Morgenen efter, at aftalen var indgået, vågnede Toke op til, at Sibir havde brændt mange af de danske skibe og var rejst med halvdelen af de danske styrker. Herefter blev Toke selv dræbt i det efterfølgende slag.

Toke Gormsøns gravsted er ukendt