Aktiviteter 2019

18. juni 2019: Vi var i Lejre for at rekognocere området i forbindelse med en forestående familietur. Jeg var ikke startet på kongegrave.dk endnu, men nogle af fobtografierne fra Lejre fandt alligevel vej til siden.

12 – 18. august 2019: Vi tog til Jylland med ophold i Jelling, Aarhus og Grenå (familiebesøg). Undervejs besøgte vi monumenterne i Jelling, runestenene i Bække, Læborg, Horne og Sdr. Vissing samt Hamlets grav på Djursland.

5. september 2019: En eftermiddag på Nationalmuseet med fokus på vikingetid og middelalder.

4-5. oktober 2019: I forlængelse af et ophold i Sydsjælland besøgte vi Roskilde og Skuldelev. Det blev til Vikingeskibsmuseet, Skt. Jørgensbjerg Kirke (som desværre var lukket), Roskilde Domkirke, Roskilde Bymuseum og Skuldelev Havn, hvorfra man kan se det sted i Roskilde Fjord, hvor vikingeskibene oprindelig blev sænket i Svend Estridsens regeringstid.

24-25. oktober 2019: Ekskursion til Midtsjælland, hvor vi besøgte Vigersted Kirke, Haraldsted, Skt. Bendts Kirke i Ringsted, Hagbardts Høj, Fjenneslev og afsluttede med Lejre, som vi besøgte for anden gang i år. Vi ville have været i Sorø Klosterkirke. Vi kom også ind, men kirken er under omfattende reparation, så gravstederne kan først ses i 2021.

11. november 2019: Var omkring i lokalområdet og fotograferede på Søborg Slotsruin og Esrum Kloster. Klosteret er under reparation og åbner først igen i foråret 2020.

14. november 2019: har besøgt Absalons borgruin i Asserbo og Ramløse.

Lærte, at Asserbo ikke har noget at gøre hverken med ærkebiskop Asser eller Asser Rig. Gad vide om beboerne på den lille gade, Himmerigshøj i Ramløse kender stedets dramatiske fortid. Her lå Roskildebispens gård i den tidlige middelalder, og her var det, at biskop Rike fra Roskilde blev belejret af en fjendtlig hær i tiden under kong Erik Lam. Hæren tilhørte Oluf, som var søn af Erik Ejegods søn, Harald Kesja. Oluf ville være dansk konge og belejrede bispegården. Det kom til fredsforhandlinger og biskop Rike stak hovedet ud af vinduet med det resultat, at han blev et hoved kortere.

5. december 2019: har besøgt Nationalmuseet igen

Bispestaven blev indleveret til det kongelige kunstkammer fra Sorø Klosterkirke. Den er af elfenben og okseben. Den fik anmærkningen, at det var Absalons, og det kan fint passe. Han er jo begravet i kirken. Bemærk udsmykningen: en slange spiser en anden slange. Vi er ikke så langt fra vikingetid.
Som et sørgeligt resulat af sidste slesviske krig havnede skibene fra Nydam Mose på Gottorp Slot og ikke i Danmark. Nationalmuseet har gennemført flere udgravninger på stedet, hvor skibene blev fundet. Her har man bl.a. fundet disse støtter, som har stået tæt på stævnen i en båd og brugt ved fortøjning. De er fra omkring år 300 og virker meget stærke i udtrykket. Ren oldtid.

13. og 14. december 2019

Sankt Knuds Kirke – påbegyndt i slutningen af 1200-tallet
Ladbyskibet fra 925