Danelagen

Tid (ca.)NavnFunktionGravsted
o.834-o.876Halfdan RagnarssonVikingehøvding og konge i York og DanmarkUkendt
?-o.873Ivar BenløsVikingehøvding(*)Repton
o.841-891SigfredVikingehøvding,
og konge i Danmark
Ukendt
o.840-890GuthrumVikinghøvding og konge i East AngliaSt. Marys Church, Hadleigh
o.844-o.895Gudrød/GuthredKonge i YorkYork Minster
o.845-o.905Cnut/AirdeconutKonge i York(*)York Minster
o.885-954Erik BlodøkseKonge i York(*)Stainmore
(*) muligvis
Danelagen. Wikipedia

Danelagen betegner oprindeligt et område af England, hvor dansk lov var gældende omrking år 1000, men mere bredt betegner det et område med en engelsk-skandinavisk blandingskultur, som opstod i sidste halvdel af 800-tallet som følge af vikingernes erobringer. Det var fra denne tid og frem til midten af 900 tallet styret af danske vikinghøvdinge, som antog den kristne tro.

En af de mest sagnomspundne vikingehøvdinge var Regnar Lodbrog, som tilhørte den danske kongeslægt. Han kæmpede bl.a. mod kong Aelle i Northumbria, hvor han også blev dræbt i 854. Hans sønner fortsatte kampen og dræbte Aella ved York i 867. Andre kilder mener, at Regnar Lodbrog vendte hjem til Danmark og blev dræbt af kong Erik 1. I perioden 865-879 hærgede “Den store Hær” eller “Den hedenske Hær” England. Hæren var bl.a. ledet af Regnar Lodbrogs sønner, Halfdan, Ivar Benløs, Sigurd Orm-Øje og Ubbe sammen med Guthrum(Gorm), der var Harald Klaks barnebarn.

Miniature fra 1500 tallet viser Regnar Lodbrog med sønnerne Ivar og Ubbe, som tilbeder hedenske guder. WikiCommons.

I 869 kæmpede hæren mod kong Edmund af Mercia og besejrede ham. Halfdan blev den første vikingekonge i York, og i 879, sluttede Guthrum fred med Alfred den Store fra Wessex og Mercia og delte det sydøstlige England med ham, således, at Guthrum blev den første vikingekonge i East-Anglia. Han blev døbt og antog det kristne navn Aethelstan. Et vidnesbyrd om Den store Hær fandt man i 1979 i byen Repton, nær ved Derby i Midtengland. Her var en grav med resterne mindst 264 personer af skandinavisk herkomst sammen med 4 børn. Allerede i 1686 var man stødt på graven og fandt her et kæmpestort skelet arrangeret i midten. Skeletterne er dateret til omrking 873, og det passer med, at Den store Hær havde et vinterhi i Midtengland i vinteren 873-874. Et gæt er, at det store skelet stammer fra Ivar Benløs, som på det tidspunkt var konge i Dublin. Han døde i 873 og blev begravet i England.

Traktaten mellem Alfred den Store og Guthrum fra 879. Teksten findes i en tekstsamling fra 1100 tallet. British Library

Det dansk kontrollerede område, nu kaldet Danelagen, fortsatte som en selvstyrende del af England indtil 954, hvor Erik Blodøkse blev besejret som den sidste vikingekonge i York. Danelagen var nu under engelsk styre, men i 1002 foretog Ethelred den Rådvilde en massakre på de danske indbyggere i området.

Blodbadet på de Danske, 1883-86, Lorenz Frølich, Frederiksborg

Herefter angreb danskerne igen, og i 1013 fik Svend Tveskæg magten i hele England.