Holger Danske (o.800)

Holger Danske optræder i Rolandskvadet (digtet o. 1060), som skildrer Karl den Stores kampe mod Saracenerne i Spanien 777-778. Han optræder også i digtet, La chevalerie d’Orgier de Danemarche (digtet o. 1200). I Kronborgs kasematter står en gibsstatue af en sovende Holger Danske, hvor sagnet siger, at når Danmark kommer i nød, vågner kæmpen op til dåd. Den familiære tilknytning til de danske kongeslægter er uklar. En kilde angiver, at han skulle være søn af kong Gøtrik – Godfred den Store, men det harmonerer ikke med, at han deltog i kampene i 778-779, idet Godfred den Store er født o. 750.

Holger Danske i Kronborgs kasematter. H.P.Pedersen-Dan, 1907. Det er en kopi af gibs-originalen til en bronzestatue, som tidligere stod ved Hotel Marienlyst i Helsingør.

Bronzestatuen stod tidligere ved Hotel Marienlyst i Helsingør, men blev solgt til Skjern Kommune, hvor den står i Jernbanegade. I Skævinge Kirke findes et kalkmaleri af Holger Danske.

Skævinge Kirke
Holger Danske malet o. 1550. I 1534 havde Christiern Pedersen udgivet en dansk oversættelse af La chevalerie d’Orgier de Danemarche, hvilket kan forklare interessen for personen.
Ved siden af Holger Danske findes bibelske motiver, her Goliath

St. Faron

Holger Danske skulle være begravet i klostret St. Faron i Meaux. Klostret findes ikke længere, men navnet er bevaret i gaden Rue Saint Faron. I nærheden ligger Lycée Bossuet, som er bygget over klostrets abbedbolig, og hvor der er en bygning med bindingsværkstruktur og en hvælvet kælder fra middelalderen. Det eneste spor af gravmælet er Holger Danskes hoved, som er udstillet på Bossuet-museet i Meaux

Holger Danskes hoved i Boussuet-museet. Kilde: https://books.openedition.org/cths/909
Illustration af Holger Danskes grav i klostret Saint Faron. Kilde: https://books.openedition.org/cths/909