Harald Hildetand (o.710-o.770)

Frode Fredegod
o.611-o.661
=>Ingeld
o.638-o.675
=>Rørik
o.675-o.715
=>Harald Hildetand
o.10-o.770
Dynastisk forbindelse til skjoldungerne

Harald Hildetand var oldebarn af Frode Fredegod, og han var også dattersøn af Ivar Vidfadme. I dette website kalder vi efterkommere af Harald Hildetand for haraldlinjen.

Harald Hildetand i Bråvalla-slaget. Tegning af Lorenz Frölich. Wikipedia

Harald overtog kongemagten i første haldel af 700-tallet efter at Ivar Vidfavne og Angantyr havde regeret landet. Harald var nordisk overkonge med svenske og norske konger under sig, og han underlagde sig også Frisien og indkrævede skatter fra området. Der er ingen tvivl om, at der i 700-årene var en stærk centralmagt. Derom vidner f.eks. Kanhavekanalen og Dannevirke.

Harald Hildetand optræder i forbindelse med klippen Runamo i Blekinge, hvor der er tegn, som til forskellige tider er tolket som en runeindskrift.

Sagnet fortæller, at da Harald blev gammel, satte Odin splid mellem ham og hans nevø, Sigfred, som var svensk konge, med det formål at Harald Hildetand skulle dø kampdøden og på denne måde sikres en plads i Valhalla. Harald Hildetand forberedte sig i syv år på slaget, som fandt sted ved Bråvalla. På dette tidspunkt var Harald blevet blind af alderdom, og efter den drabelig kamp blev han blev dræbt i slaget af ingen ringere end guden Odin, og han blev efterfølgende brændt. Hans aske blev nedsat i en høj i Lejre.