Harald Hildetand (o.681-o.749)

Frode Fredegod
o.611-o.661
=>Ingeld
o.638-o.675
=>Rørik
o.665-o.700
=>Harald Hildetand
o.681-o.749
Dynastisk forbindelse til skjoldungerne

Harald Hildetand var oldebarn af Frode Fredegod, og han var også dattersøn af Ivar Vidfadme. I dette website kalder vi efterkommere af Harald Hildetand for haraldlinjen.

Harald Hildetand i Bråvalla-slaget. Tegning af Lorenz Frölich. Wikipedia

Harald overtog kongemagten o. 706 efter Ivar Vidfadmes død. Samtidig var Angantyr/Ogendus jysk konge, frem til o. 728. I Haralds regeringstid blev Kanhavekanalen bygget. Kanalen er dateret til år 726. Dannevirke blev forstærket med et palisadeanlæg, som er dateret til 737. Harald stod som nordisk overkonge med svenske og norske konger under sig. Han underlagde sig også Frisien og indkrævede skatter fra området.

Harald Hildetand optræder i forbindelse med klippen Runamo i Blekinge, hvor der er tegn, som til forskellige tider er tolket som en runeindskrift.

Sagnet fortæller, at da Harald blev gammel, satte Odin splid mellem ham og hans nevø, Sigfred, som var svensk konge, med det formål at Harald Hildetand skulle dø kampdøden og på denne måde sikres en plads i Valhalla. Harald Hildetand forberedte sig i syv år på slaget, som sted ved Bråvalla. På dette tidspunkt var Harald blevet blind af alderdom, og efter den drabelig kamp blev han blev dræbt i slaget af ingen ringere end guden Odin, og han blev efterfølgende brændt. Hans aske blev nedsat i en høj i Lejre.