Horik 2 (Erik 2) (Erik Barn) (o.839-873)

Godfred den Store
o.750-o.810
=>Olaf Godfredsøn
o.785-814
=>Sigfred Olafsøn
o.809-o.854
Horik 2
o.839-873
Dynastisk forbindelse til sigfredlinjen

Horik2 (Erik 2) var grannevø til Erik 1, og han var kun o.15 år, da han blev konge i 854. De ældre tronkrævere var dræbt i indbyrdes kampe, så han blev også kaldt Erik Barn. Horik 2 måtte også kæmpe med en af flådehøvdingene, bl.a. Rorik af Dorestad, som beherskede et landområde syd for Ejderen.

I værket, Ansgars Levned, skrives, at kirken i Hedby blev lukket på foranledning af en jarl i Slesvig, men at Horik 2 afsatte jarlen og genåbnede kirken. Han gav også Ansgar lov til at bygge en kirke i Ribe.

Horik 2 på kobberstik fra 1670. WikiCommons

Ribe

På Horik 2’s tid var Ribe allerede 150 år gammel. Byen var bygget som en handelsplads øst for Ribe Å omkring år 700, og er Nordens ældste handelsby.

De ældste spor af Ribe stammer fra 703. Der var en markedsplads inddelt i parceller omrking den nuværende Skt. Nicolaigade. Der var også helårsbebyggelser inden for en vold. Udenfor volden lå begravelsespladserne. Museet Ribes Vikinger.
Ansgars kirke af træ blev bygget uden for byen o. 860 – vest for åen.

Kirken i Ribe blev bygget o. 860.

På Vikingecentret ved Ribe står denne trækirke, som er en rekonstruktion af en kirke i Tosted ved Hamborg (Udgravet ved opførelsen af Johannesgemeinde). Den oprindelige kirke stammer fra samme tid som kirken i Ribe og Ansgar var jo biskop for Hamborg, så den er et godt bud på Ribe-kirken, hvoraf der ikke er fundet spor.
Denne planke stammer fra en trækirke, som har stået, hvor Hørning Kirke ved Randers nu ligger. Det slyngede slangemotiv er et bud på udsmykningen af Ansgars kirke i Ribe.
Sådan kunne havneanlæget i vikingetidens Ribe have set ud. Rekonstruktion fra Ribe Vikingecenter med den rekonstruerede kirke i baggrunde
Rekonstrueret langhus fra Hviding ved Ribe. Datering ca. 980.

Horik 2 (Erik 2) døde i 873 i en alder af ca. 44 år. Man kender ikke hans grav.