Hardeknud/Hardegon/Knud 1

Hardeknud kan have været dansk konge sammen med Gorm omkring 935, selv om han også var ledende høvding i England.

Hardeknud/Hardegon var søn af Sigurd Slangeøje og dermed barnebarn af Regnar Lodbrog. Han blev opfostret hos den danske konge i East-Anglia, Guthrum/Aethelstan (840-891). Hardeknud har været konge i York, hvilket man kan slutte af et bestemt møntfund gjort med metaldetektor på en mark i nærheden af Silverdale i 2011. Lancashire i 2011. Fundet kaldes Silverdale-skatten og består af omkring 200 smykker og mønter fra o. 900. Skatten findes på det nærliggende Lancasters Museum. Af mønten fremgår også, at Hardeknud har været kristen.

Møntens to sider viser (1) teksten AIRDECONUT, som omkranser et kors og (2) teksten D(omi)N(u)S – REX – altså Herren(s) – Konge, teksten danner et kors.

Hardeknud fik sønnen, Gorm (den Gamle), som han formentlig har opkaldt efter sin fosterfar, Gorm/Guthrum, i stedet for sin egen far, Sigurd Orm-Øje. Guthrum kæmpede mod Alfred den Store og indgik en fredsaftale i 879, hvor de to konger delte Wessex og Mercia imellem sig, så Guthrum blev konge i Danelagen sammen med Halfdan i York. Guthrum blev døbt og antog det kristne navn Aethelstan. Adam af Bremen skriver, at Hardeknud kom fra Nortmannia og var søn af Sven. Her kan Nortmannia betyde både Northumbria med York som hovedstad eller Normandiet eller Norge. I Jomsvikingernes saga, som er nedskrevet på Island i 1200-tallet, står der følgende: “Knud opfostrede Sigurd Orm-i-øjes søn og gav ham sit eget navn og kaldte ham Hardeknud. Og Hardeknuds søn var den Gorm, der blev kaldt Gorm den Gamle eller den Mægtige”. Her skulle Hardeknud altså være opforstret af en Knud og ikke af Guthrum. Denne Knud kunne være den CNUT REX (Knud af Northumbria), som har slået mønt og har været konge i York.

Den senere Knud den Store, søn af Svend Tveskæg, var selv overbevist om, at han stammede fra Regnar Lodbrog, som var far til Sigurd Orm-i-øje.

Kobberstik fra 1600 tallet af Hardeknud/Knud 1

Hardeknud døde o. 935 i en alder af o. 68 år. Hans grav er ukendt.