Hardeknud (Gorms far) (867-936), Knud 1.

Hardeknud var søn af Sigurd Orm-øje og dermed barnebarn af Regnar Lodbrog. Han blev opfostret hos den danske konge i East-Anglia, Gorm (Guttorm) (840-891). Han har været konge i York, hvilket man kan slutte af et bestemt møntfund gjort i Lancashire i 2011. Fundet kaldes Silverdale-skatten og består af omkring 200 smykker og mønter fra o. 900. Af mønten fremgår også, at Hardeknud har været kristen.

Møntens to sider viser (1) teksten AIRDECONUT, som omkranser et kors og (2) teksten D(omi)N(u)S – REX – altså Herren(s) – Konge, teksten danner et kors.

Han fik sønnen, Gorm (den Gamle), som han formentlig har opkaldt efter sin fosterfar, Gorm, i stedet for sin egen far, Sigurd. Den Gorm, som var Gorms fosterfar har været kongen Guthrum, som deltog i Den hedenske Hær. Guthrum kæmpede mod Alfred den Store og indgik en fredsaftale i 879, hvor de to konger delte Wessex og Mercia imellem sig, så Guthrum blev konge i Danelagen sammen med Halfdan i York. Guthrum blev døbt og antog det kristne navn Aethelstan. Hardeknud kom på et tidspunkt til Danmark og blev medkonge. Han er omtalt hos Thietmar af Merseburg, som fortæller at Henrik 1 af Saksen i 934 besejrede den danske konge Canute (Knud). Widukind skriver, at Henrik besejrede den danske konge, Gnupa, og Adam af Bremen skriver, at Henrik besejrede Gnupa og kong Gorm. Adam skriver, at Hardeknud kom fra Nortmannia og var søn af Sven. Her kan Nortmannia betyde både Northumbria med York som hovedstad og Normandiet. Hardeknud har altså været kristen, mens hans søn, Gorm den Gamle, har været asa-troende. I Jomsvikingernes saga, som er nedskrevet på Island i 1200-tallet, står der følgende: “Knud opfostrede Sigurd Orm-i-øjes søn og gav ham sit eget navn og kaldte ham Hardeknud. Og Hardeknuds søn var den Gorm, der blev kaldt Gem den Gamle eller den Mægtige”. Her skulle Hardeknud altså være opforstret af en Knud og ikke af Guthrum. Denne Knud kunne være den CNUT REX, som har slået mønt og har været konge i York. Knuds mønter er fundet i Cuerdale-skatten. Den senere Knud den Store, søn af Svend Tveskæg, var selv overbevist om, at han stammede fra Regnar Lodbrog, som var far til Sigurd Orm-i-øje. Hardeknuds begravelsessted kendes ikke, men hvis han er begravet i England, er det sandsynligvis i York Minster

Tilbage til den historiske oversigt