Hardeknud

Kobberstik fra 1600 tallet af Hardeknud

Læs mere om Hardeknud her: Kilder til 900-tallets historie

Hardeknud (Hardegon) var søn af Sigfred og dermed barnebarn af Regnar Lodbrog. Denne oplysning fremkommer ud fra Peter Lavætz’ undersøgelser i “Af kongelig Byrd”. Ifølge samme kilde er Hardeknud indentisk med Godfred, som var konge i York 881-895. Jeg tror nærmere, at Hardeknud har efterfulgt Godfred som konge i York, og at han er identisk med Cnut, som er kendt fra Cuerdaleskatten. Som kristen blev Hardeknud tilsidesat af sin far, men blev i stedet for opfostret hos Guthrum/Athelstan, som var konge i Eastanglia. I Gesta Wulinensis optræder han som “Knud den Høje”, konge i Northumberland. Citat fra GW afsnit 2: “Den sidstnævnte [Airde Conut] erobrede landet kaldet Norfynbrarik [Northumberland] med ild og sværd, og der havde han antageligt magten før eller under Benedictus IV´s [pave fra 900-903] regeringstid, og med en mand, der var et hoved højere end alle sine andre krigere, blev han kaldt Airde, hvilket på Norfynbrarik´s indbyggeres sprog betød høj.” Hardeknud er far til Gorm den Gamle, som blev opkaldt efter Hardeknuds fosterfar Guthrum (Gorm). Gorm navngav selv sin ældste søn Knud (Dana-Ast), som dermed blev opkaldt efter sin farfar.

Hardeknud blev far til tre danske konger / delekonger, nemlig Knud 1, Gorm den Gamle og Harald. På grund af Gorms tilknytning til Jelling, kalder vi i denne hjemmeside dynastiet af konger, som var efterkommere af Hardeknud for Jelling-dynastiet. Dynastiet var ved magten fra o. 909 til 1448, kun afbrudt af perioden 1042-1047, hvor landet var styret af Magnus den Gode og perioden 1332-1340, hvor landet var uden konge.

I Silverdaleskatten findes en mønt fra o. 900, som bærer inskriptionen AIRDECONUT, hvilket indikerer, at Hardeknud har været konge. (i York).

Nærbillede af Airdeconut-møntens forside med teksten AIRDECONUT omkring et kors. Møntens bagside kunne ikke
fotograferes, men den bærer inskriptionen D(omi)N(u)S REX i korsform.

I Cuerdalde-skatten findes omkring 3000 sølvpennies forsynet med kongenavnet Cnut. Jeg mener, at Cnut og Airdeconut er en og samme person.

Udsnit af Cuerdale skatte på British Museum. WikiCommons
En af CNUT-mønterne. WikiCommons

Hardeknuds grav er ukendt.