Guthrum var barnebarn af Harald Klak. Han kom til England i 870 med en stor styrke og sluttede sig til den store hedenske hær, som allerede var ankommet i 865. Guthrum erobrede East Anglia og indtog også Reading i Wessex i 871 sammen med høvdingen og den senere konge, Halfdan, men tabte kort tid efter et slag mod kong Ethelred og dennes bror, Alfred den Store. Den danske hær fortsatte med at hærge i England, og i vinteren 873/74 overvintrede den ved Repton, hvor der er fundet en begravelsesplads. Her byggede de et gravkammer under en eksisterende høj fra 600-tallet.
Eadington
I 874 fortsatte en del af hæren med bl.a. Guthrum mod Sydengland og i 878 lykkedes det Alfred den Store at standse danskernes fremmarch ved slaget ved Eadingtong nordøst for Westbury, hvor der findes et voldanlæg fra jernalderen. I 1500-tallet blev der indhugget konturerne af en hest i de kridtholdige bakker. Figuren findes stadig og kan ses på lang afstand. Inden slaget samlede Alfred sin hær ved Egberts Stone. Egbert var Alfreds farfar, og lokaliteten er ikke præcis fastlagt, men King Alfreds Tower blev i 1700-tallet bygget for at markere stedet. Efter slaget blev der indgået en fredsaftale, som bl.a. betød, at Guthrum lod sig døbe og antog det kristne navn Aethelstan og at Alfred og Guthrum delte Mercia mellem sig, så landet nu var opdelt i Alfreds område (Wessex og den vestlige del af Mercia) og danskernes område (Yorkshire, East Anglia og østlige del af Mercia)
Aethelstan blev konge i East Anglia, som er området nordøst for London mellem floderne Themsen og Ouse. I nord havde Halfdan fået magten i Northumbria med hovedsæde i York. Halfdan døde i 877. Muligvis adopterede Guthrum Sigurd Ormøjes søn, Hardeknud, som har en forbindelse til den danske kongeslægt, men det er også muligt, at Hardeknud blev adopteret af en kong Conut/Airdeconut i York.
Hadleigh
Guthrum døde i 890 og er begravet i St. Mary’s Church, Hadleigh i East Anglia. Her følger et citat fra St- Mary’s hjemmeside: “c.878-890: A Saxon church was built here, the remains of which have been discovered beneath the churchyard (in 1827). Guthrum or Guðrum, christened Æthelstan on his conversion to Christianity in 878, was King of the Danish Vikings in the Danelaw. Reputedly buried c.890 at Headleage, usually identified as Hadleigh, Suffolk.” I Hadleigh kan man også finde gaden Guthrum Road.