Guthrum/Aethelstan (840-891)

Guthrum eller Gorm var dansk/norsk vikingehøvding i familie med både Harald Klak og Sigurd Ring. Hans far var Sigurd Hjort, som var konge i Ringerike, et område i det sydlige Norge. Gorm kom til England i 870 med en stor styrke og sluttede sig til den store hedenske hær, som allerede var ankommet i 865. Han erobrede East Anglia og indtog også Reading i Wessex i 871 sammen med høvdingen Halfdan, men tabte kort tid efter et slag mod kong Ethelred og dennes bror, Alfred den Store. Den danske hær fortsatte med at hærge i England, og i vinteren 873/74 overvintrede den ved Repton, hvor der er fundet en begravelsesplads. Her byggede de et gravkammer under en eksisterende høj fra 600-tallet.

Eadington

I 874 fortsatte en del af hæren med bl.a. Guthrum mod Sydengland og i 878 lykkedes det Alfred den Store at standse danskernes fremmarch ved slaget ved Eadingtong. På slagmarken findes nu en mindesten og en indhugget hvid hest fra 1600 tallet – The white Horse. I nærheden ligger King Alfreds Tower, som er bygget på det sted, hvor Alfred mønstrede sin hær inden slaget. Der blev indgået en fredsaftale, som bl.a. betød, at Guthrom lod sig døbe og antog det kristne navn Aethelstan.

Mindestenen ligger ved parkeringspladsen for The white Horse
The white Horse er indhugget i kalkstenen. WikiCommons
King Alfred’s Tower er bygget i 1700 tallet nær Egbert’s Stone, hvor Alfred mønstrede sin hær inden slaget.

Indledningen til fredsaftalen mellem Guthrum og Alfred den Store. Fra en tekstsamling fra 1100-tallet. Kilde: https://www.bl.uk/collection-items/treaty-between-alfred-and-guthrum

Alfred mønstrede sin hær ved Egbert‘s Stone, som ligger i det nærliggende Kingston Deverill tæt på kirken Saint Mary’s Church

Aethelstan blev konge i East Anglia, som er området nordøst for London mellem floderne Themsen og Ouse. I nord havde Halfdan fået magten i Northumbria med hovedsæde i York. Halfdan døde i 877.

Silverpeny slået af Guthrum/Aethelstan mellem 880 og 890. Mønten stammer fra Cuerdale-skatten. Nationalmuseet

Guthrum havde adopteret Sigurd Ormøjes søn, Hardeknud, som senere blev far til Gorm den Gamle.

Hadleigh

Guthrum døde i 890 og er begravet i St. Mary’s Church, Hadleigh i East Anglia. Her følger et citat fra St- Mary’s hjemmeside: “c.878-890: A Saxon church was built here, the remains of which have been discovered beneath the churchyard (in 1827). Guthrum or Guðrum, christened Æthelstan on his conversion to Christianity in 878, was King of the Danish Vikings in the Danelaw. Reputedly buried c.890 at Headleage, usually identified as Hadleigh, Suffolk.” I Hadleigh kan man også finde gaden Guthrum Road.

St. Marys Church Hadleigh, WikiCommons