Skipper Klement (1485-1536)

Vedsted

Clement Andersen er født på Vedstedgaard, som ligger i Ryaa. I nærheden ligger Skipper Clements Plads og Mindestenen i Birkelse

Vedstedgård ved Ryå er privat ejendom, så derfor er hovedbygningen fotograferet på behørig afstand. Det er selvfølgelig ikke samme bygning, som den der stod i 1485.

Clement Andersen blev senere købmand i Aalborg og anskaffede sig egne skibe og blev kaper, der ligesom Søren Norby støttede Christian 2. Mens Christian var i landflygtighed, overfaldt han skibe fra Lybæk og Frederik 1‘s Danmark og arbejdede sammen med Søren Norby. I 1534 tilsluttede han sig Christoffer af Oldenburgs oprørsbevægelse. Han ankom til Aalborg 14. september og fik hele byen over på oprørernes side og startede oprøret i Vendsyssel, Himmerland og Thy. Bl.a. blev Aalborghus indtaget.

Aalborg

I krydset Vestre Allé – Hobrovej i Aalborg står denne statue af Skipper Clement.
Den røde klud om sværdet er et dannebrogsflag efterladt i forbindelse med fodboldsejren over Tjekkiet ved EM kvartfinalen i 2021.

Den 16. oktober besejrede Skipper Clements bondehær på 6000 mand en adelig hær på 600 mand ved Svendstrup syd for Aalborg, og oprøret bredet sig til Viborg. Ved kirken i Svenstrup er rejst en mindesten for slaget.

Svenstrup Kirke
Mindestenen ved Svenstrup Kirke

Så kom Johan Rantzau op i Jylland fra Holsten med en hær af landsknægte. Han mødte oprørerne ved Aalborg og besejrede dem efterfulgt af omfattende myrderier af Aalborgs indbyggere. Skipper Clement selv blev såret og fanget i Store Vorde øst for Aalborg.

Viborg

Clement endte med at blive henrettet på Gammeltorv (Domkirkepladsen) i Viborg i 1536, hvor liget blev sat på hjul og stejle. Begravelsesstedet kendes ikke.

På denne plads blev Skipper Clement henrettet i 1536