Harald Klak (785-852)

Harald var barnebarn af Harald Hildetand og dermed tilhørte han skjoldungerne. Han repræsenterede den frankervenlige del af vikingehøvdingene. I 813 flygtede Harald til Ludvig den Frommes hof i Aachen, fordrevet af Horik 1. I 815 invaderede Harald Jylland med støtte fra Ludvig den Fromme. Han fik erobret Hedeby og det store anlæg ved Erritsø, men måtte vende om, da Erik 1 havde herredømmet til søs, og da Harald ikke selv havde nogen flåde. Han var herefter medkonge sammen med Horik 1 af flere omgange, men måtte tit i eksil til Ludvig den Fromme. Ludvig ønskede at få indsat Harald som konge i Danmark og få Harald til at anerkende sin overhøjhed over landet. Han fik også Harald til at tage missionæren Ansgar med tilbage til landet. Ansgar grundlagde landets første kirke i Hedeby i 848 og i Ribe i 860.

Ingelheim

I 826 blev Harald døbt i kejserpaladset i Ingelheim af Ludvig den Fromme.

Kung Harald Klak kommer till Kejsaren Ludvig år 826. Isaac Isacsz. Måleri. Historiebild - Skoklosters slott - 85995
Harald Klak døbes af Ludvig den Fromme i 826, 1640, Isaac Isaacsz, Skokloster Slot. WikiCommons. Maleriet stammer oprindelig fra Kronborg, men blev taget af den svenske general Wrangel i 1658.
Kaiserphalz i Ingelheim blev grundlagt af Karl den Store, hvis søn, Ludvig den Fromme døbte Harald Klak i 826

Han forsøgte flere angreb mod Horik 1, støttet af Ludvig, som også gav ham området Rüstingen ved Oldenburg som len.

I 830’erne stod han bag flere angreb på byen Dorestad i nuværende Holland

Han blev dræbt af danske styrker ved Ejderen i 852 efter endnu et erobringsforsøg. Han ligger måske begravet i bådkammergraven i Hedeby