Halfdan Regnarsøn(825-877)

Halfdan var muligvis dansk konge i perioden o.870-877 samtidig med at han var en af de ledende vikingehøvdinge i England.

Halfdan var søn af Regnar Lodbrog. Han var en af lederne af den store hedenske hær, som hærgede England mellem 865 og 878 og fik hævn over kong Aelle, som tidligere havde dræbt hans far. Han deltog i kampene ved Reading i 870 og i vinterhiet i Repton i 873-74. Herefter drog en del af hæren mod nord mens resten anført af Guthrum angreb Alfred den Store og fik etableret et vikingerige i East-Anglia. Halfdan anførte den del, som drog mod nord, og han nedsatte sig som den første vikingekonge i York (Jorvik), hvorfra han regerede Northumberland.

The Healfdene coin. Udstedt o. 871 hvor Halfdan var ene leder af Den store hedenske Hær, WikiCommons

I den Angelsaksiske krønike kan man læse under 876, at “Dette år delte Halfdan northumbrernes land ud, og de gav sig til at pløje og skaffe sig et udkomme”.

I 873 skrev munkene fra Fulda, at de danske konger Sigfred og hans bror Halfdan forhandlede om fred med Ludvig den Tyske. Der er muligvis tale om Halfdan Regnarsøn og Sigfred Regnarsøn (Sigurd Slangeøje). I http://vikingekonger.dk argumenteres for, at det i virkeligheden er Harald Klaks to sønner Sigfred og Halfdan

Halfdan døde i 877 under i slaget ved Strangford Lough ved Belfast i forsøget på at overtage kongemagten i Irland efter sin bror Ivar Benløs.

Strangford Lough, Jonathan Fisher, WikiCommons

Halfdan døde i 877 i en alder af o. 52 år