PederOxe var adelsmand og barnebarn af Mogens Gøye. Hans far blev dræbt i 1534 under Grevens Fejde under forsvaret af sin gård. Peder Oxe var i øvrigt nevø af den Torben Oxe, som i 1517 blev henrettet på grund af beskyldnng om at have forgiftet Dyveke. Under Christian 3 blev Peder Oxe medlem af Rigsrådet, men måtte forlade landet på grund af beskyldninger om økonomisk kriminalietet. Han flygtede til Lothringen, hvor han arbejdede for Christian 2‘s datter, Christine. Christine arbejde sammen med sin mand, Hertug Franz 1 af Lothringen på at overtage magten i Danmark efter sin fængslede far. Torben Oxe blev dog hentet til Danmark igen i 1565 under Frederik 2, som gjorde ham til rigshovmester. Det var hans fortjeneste, at syvårskrigen blev financieret
Gisselfeld
Peder Oxe ejede flere herregårde, bl.a. Gisselfeld, som han selv byggede.
Han døde på Frederiksborg Slot og blev begravet i Vor frue Kirke i København, men i Bråby Kirke, tæt på Gisselfeld, findes et mindesmærke for ham.
Nedenfor ses epitafiet for Peder Oxe. Af indskriften fremgår, at Peder Oxe skulle have flyttet kirken og gården Gisselfeldt til et nyt sted. Virkeligheden er, at Peder Oxe nedrev det oprindelige Gisselfeld o. 1545 og opførte den eksisterende herregård i 1547. Det oprindelige Gisselfeld lå ved Bråby Kirke, og det har så været hans plan også at nedrive kirken og bygge en ny i forbindelse med herregården. Den sidste del af planen blev dog ikke realiseret. Epitafiets tekst er derfor misvisende, så epitafiet må være udført mens Peder Oxe levede. Det ses også af, at datoen for dødsfaldet er sat på siden hen på en tom plads i den oprindelige tekst. Da Peder Oxe døde, blev han begravet i Vor Frue Kirke i København, men de to brande i 1728 (Københavns brand) og 1807 (Englændernes bombardement) har fuldstændig ødelagt gravmælet.