Ethelred den Rådvilde (968-1016)

Ethelred var tipoldebarn af Alfred den Store. Han var engelsk konge samtidig med at Svend Tveskæg var konge i Danmark. I 1002 indgik han sit tredje ægteskab med Emmma af Normandiet, som senere blev dansk dronning, gift med Knud den Store. I 991 blev han slået af Olav Tryggvason  og Svend Tveskæg i slaget ved Maldon, hvoreftr han betalte den såkaldte Danegæld for at slippe for yderligere andreb

Danegæld erlægges til Kong Svend. 1883-86. Lorenz Frølich, Frederiksborg

Det var lykkedes at tilbageerobre Danelagen til England, men 13. november 1002 på St. Bricius’ dag beordrede Ethelred en massakre på de danske indbyggere.

Blodbadet på de Danske, 1883-86, Lorenz Frølich, Frederiksborg. Bemærk forkert dato. St. Bricius dag er den 13. november.
Disse mønter præget under Ethelred er fundet på Bornholm. De stammer fra hans regeringstid før Svend Tveskæg. Nationalmuseet

Efterfølgende invaderede Svend Tveskæg landet, som han vandt i 1013. Ethelred flygtede til Normandiet men vendte tilbage i 1014 efter Svends død. Herefter var han igen engelsk konge til sin død i 1016. Han er begravet i St. Pauls Cathedral, hvor man kan se en mindeplade for ham.