Kongens Nytorv

Kongens Nytorv ligger, hvor København sluttede mod øst i middelalderen med den gamle Østerport for enden af Østergade. Da Christian 4 udvidede Københavns befæstning med en linje fra Nørreport til Kastellet, kom området indenfor byen. Ulrik Frederik Gyldenløve byggede her Charlottenborg og søhelten Niels Juel byggede sit palæ, senere kaldte Thotts Palæ og nu den franske ambassade.

Charlottenborg, 1694, J.J.Coning, Frederiksborg. Bygningen, som har navn efter Charlotte Amalie, ligger nu bag ved udstillingsbygningen på Kongens Nytorv. I midten skimtes Ulrik Frederik Gyldenløve, som byggede slottet. I 1700 blev det overtaget af enkedronning Charlotte Amalie, som døde der i 1714
Charlottenborg i dag. Den trefløjede bygning genkendes fra maleriet ovenfor. Byggematerialerne var i øvrigt i vid udstrækning hentet ved at nedbryde Kalø Slotsruin.
Thotts Palæ, bygget af Niels Juel
Rytterstatue af Christian 5 på Kongens Nytorv. 1688, Lamoureux. Den blev udført af bly dækket med bladguld, men det tunge materiale fik figuren til at synke sammen, så den måtte understøttes af en nøgen mandsfigur, som symboliserer misundelsen. I 1946 blev en ny figur af bronze indviet. Den originale findes på Christian 4’s bryghus.

I tilknytning til Kongens Nytorv ligger Nyhavn, som under Christian 5 blev udgravet af svenske krigsfanger fra Karl Gustav krigene.

Nyhavn

H.C. Andersen boede i Nyhavn 20 fra 1834-1838, i Nyhavn 67 fra 1848-1865 og i Nyhavn 18 fra 1871-1875.

Nyhavn 67 var H.C. Andersens hjem i 17 år fra 1848

I Bredgade tæt på Kongens Nytorv ligger Sankt Ansgars Kirke, som er den katolske domkirke i Danmark.

I kirken findes Sankt Lucius’ hovedskal, som oprindelig var det fornemste relikvie i Roskilde Domkirke.

I nærheden ligger også Moltkes Palæ (Dronningens Tværgade 2), som Ulrik Frederik Gyldenløve byggede til afløsning af Palæet på Kongens Nytorv.
I nærheden finder vi også statuen af Niels Juel i Holmens Kanal.