Kalundborg Slot

Esbern Snare havde brug for en udskibningshavn til vendertogterne, så han grundlagde i 1160’erne Kalundborg som en befæstet by mellem to borge.

Skitse af Kalundborg set fra syd. Til venstre ses Vestborgen, i midtsen ses den befæstede by med Vor Frue Kirke og til højre ses Østborgen. Kilde: Fordrag af Martin Pavon, Museum Vestsjælland

Erik Menveds tid udbyggede man østborgen, mens vestborgen kom til at fungere som staldgård. Valdemar Atterdag udbyggede østborgen, som han generhvervede fra hertuginde Ingeborg af Sverige i 1344. Hun havde overtaget det som pant fra Johan af Holsten i tiden omkring 1340. En af slottets bygninger var tårnet, Folen, som husede rigets arkiver.

Kalundborg Slot – ruiner af tårnet Folen i Østborgen.
Skitse af Vestborgen. Kilde: Fordrag af Martin Pavon, Museum Vestsjælland
Model af Østborgen. Modellen kan ses på Kalundborg Museum. Tårnet til højre er Folen. Kilde: Fordrag af Martin Pavon, Museum Vestsjælland

I 1495 døde dronning Dorothea af Brandenburg på slottet, hvor hun havde levet, siden Christian 1 døde i 1481. I 1494 under kong Hans var der indkaldt til stænderforsamling på slottet. Her vedtog man det såkaldte udelelighedsbrev, som slog fast, at kongeriget Danmark ikke kunne deles i len. Det blev skrevet som svar til hertug Frederik på Gottorp slot og hans mor, Dorothea. De ville give Frederik len i Danmark som kompensation for, at han ikke blev gjort til hertug i både Slesvig og Holsten. I 1523 overgav slottet sig til Frederik 1 sammen med resten af de danske borge. Senere tjente slottet som fængsel for Christian den Anden fra 1549 til 1559.