Kalmar Slot

Kalmar Slot blev grundlagt i slutningen af 1100 tallet som en svensk fæstning. I 1397 var slottet ramme for vedtagelsen af Kalmarunionen og kroningen af den unge Erik af Pommeren som konge for de tre nordiske riger. I starten af 1500 tallet spillede slottet en rolle. Det var jo holdt af kong Hans, mens Sten Sture den Ældre havde taget magten i Stockholm. Herefter blev slottet belejret af svenskerne, indtil der blev holdt et fredsmøde i 1505. Efter Det stockholmske blodbad i 1520 blev Søren Norby indsat som lensmand på slottet.

De fleste af bygningerne stammer fra renæssancen
Det firkantede tårn stammer fra middelalderen, men har senere fået en tagoverbygning

Slottet lagde navn til Kalmarkrigen, 1611-1613. I 1611 angreb Christian 4 byen Kalmar, som han erobrede. Han blev slået tilbage, erobrede byen igen, og til tidst overgav slottet sig. Det blev dog igen svensk efter fredsslutningen i 1613

Samtidig med Kalmar Slot byggede svenskerne også Borgholm Slot på Øland. De to slotte spillede en vigtig rolle i starten af 1500 tallet i kampene mellem kong Hans og svenskerne. De var skiftevis på svenske og danske hænder, og Borgholm Slot fungerede som forsyningsborg for Kalmar. I disse kampe spillede Søren Norby en vigtig rolle. Han erobrede begge slotte, men mistede dog Kalmar til Gustav Vasa i 1523.

Borgholm slotsruin
Det indre af slottet