Harold Godwinson (1022-1066)

Harold Godwinson var søn af jarlen Godwin of Wessex og Gytha Thorkilsdottir. Gytha var søster til Ulf Jarl, så på denne måde var Harold og Svend Estridsen fætre. Ved Edvard Bekenderens død 5. januar 1066 blev Harold konge på bekostning af rivalerne Wilhelm Erobreren og Svend Estridsen. Det formelle argument var, at Harolds søster, Edith af Wessex, var engelsk dronning og gift med Edvard Bekenderen, men den reelle grund var nok, at han som overhoved for Godwin-familien efter sin fars død, var blevet den mest magtfulde mand i England efter kongen.

Bayeux-tapetet. Øverst taler den døende Edward Bekenderen til Harold Godwinson Børglum Kloster
Bayeux-tapetet: Harold Godwinson er blevet konge efter Edward Bekenderens død. Her sammen med ærkebiskoppen i Canterbury. Børglum Kloster
Bayeux-tapetet. I 1066 kom Halleys Komet til syne. Her får Harold besked om kometen, som varslede ulykker. Skibene i den nederste bort er symbol på Harald Hårderådes angrebsflåde og den efterfølgende angrebsflåde fra Vilhelm Erobreren.

I sommeren 1066 angreb en mindre vikingeflåde Isle of Wight og bandt Harolds styrker der. Der blev dog snart brug for dem mod nord, for 20. september angreb styrken under ledelse af Harald Hårderåde de nordengelske jarler ved Fulford Gate i nærheden af York og vandt en stor sejr. På kun 4 dage førte Harold nu sin hær 320 km til York-området og den 25. septemper slog han Hararald i slaget ved Stamford Bridge, hvor Harald blev dræbt.

Herefter skulle Harold igen flytte sine styrker – denne gang til Hastings ved den engelske kanal, hvor Vilhelm Erobreren angreb ham 14. oktober og vandt slaget. På slagmarken er der nu bygget et kloster, Battle Abbey.

Efter at være faldet ved Hastings, blev Harolds lig ført til Waltham Holy Cross kirke og begravet der.

Harold Godwinsons grav ved Waltham Abbey Church

Bosham

Andre kilder mener, at han er begravet i Holy Trinity Church i Bosham, hvor der i 1954 blev fundet en grav fra perioden. Bosham var også hjemsted for Harold og hans familie, og kirken og godset er afbildet på Bayeux-tapetet. En tradition siger i øvrigt, at Knud den Stores datter druknede i den nærliggende mølle-strøm og blev begravet i kirken, hvor der findes et mindesmærke for hende.

Holy Trinity Church i Bosham
Bayeux-tapetet. På slottet i Westminster taler Edward Bekenderen med Harold Godwinson, som ses til venstre for kongen sammen med en ledsager. Kongen giver Harold besked om at rejse til Normandiet og fortælle Vilhelm, at han kan få den engelske krone. Børglum Kloster.
Bayeux-tapetet. Inden afrejsen til Normandiet besøger Harold familiekirken i Bosham. Her ses han på vej ind i kirken sammen med en ledsager. Børglum Kloster
Bayeux-tapetet. Efter kirkegangen spiser Harold sammen med sine ledsagere på familiens slot i Bosham. Børglum Kloster.