- Begravelser
- Knud Lavard
- Valdemar den Store
- Dronning Sophia
- Christopher Waldemarsøn
- Knud 6
- Dronning Dagmar
- Dronning Richiza af Sverige
- Dronning Beringera
- Valdemar den Unge
- Dronning Eleonora
- Valdemar Sejr
- Erik Plovpenning
- Dronning Agnes
- Kong Birger Magnusson af Sverige
- Dronning Margrete Eriksdatter af Sverige
- Erik Menved
- Dronning Ingeborg
- Blanka af Namur
- Anne Hardenberg
Ringsted havde fra gammel tid været stedet for Sjællands landsting med en kongsgård. I 1080 byggede Roskilde-biskoppen, Svend Nordmand en frådstenskirke i byen.
I 1135, året efter slaget ved Fodevig, stiftede sejrherren, Erik Emune et benediktinerkloster i Ringsted, og i 1161 påbegyndte Valdemar den Store byggeriet af den nuværende kirke. Koret og tværskibene stod færdige i 1170 til helgenkåringen af Knud Lavard. Kirken blev gravkirke for de danske konger fra Valdemar den Store til Erik Menved med undtagelse af Abel, som er begravet i Slesvig, Christoffer 1, som er begravet i Ribe Domkirke og Erik Klipping, som er begravet i Viborg Domkirke. Kirken er en af Danmarks første teglstensbygninger, og stilen er inspireret af norditaliensk kirkebyggeri og den kejserlige gravkirke i Königslutter med absider på østsiden af korsarmen. Kirken brændte i 1241, hvor træloftet efterfølgende blev udskiftet med ribbehvælv. Siden blev der bygget et tårn over korsskæringen. Efter yderligere en brand blev kirken istandsat i 1817, hvor der forsvandt yderligere elementer. Først i 1909 var kirken tilbage i fordums skikkelse.
En tur op ad kirkegulvet
I kirken findes en tavle over kongelige begravelser. Nogle af de anførte personer på tavlen har ikke længere deres grave markeret i kirken. Det drejer sig om “Hans Søster RIKIZA, Dr: af SVERIGE,død 1220″, (Rikizas blev begravet, hvor Dagmars grav er)”KNUD, Hertug af Lolland død 1260″ (Denne Knud havde ellers kæmpet mod Erik Plovpenning), “Hans Søn ERIK, Hertug af Halland død 1304″ (Denne Erik havde ellers været en del af oprørsgruppen mod Erik Menved), “Prinds WALDEMAR, Kong CHRISTOPER I Søn”; “Hans Moder Dronning AGNES, død 1304″ og “ERIK Søn af CHRISTOPHER II, død 1331″
Knud Lavard
Knud Lavard blev efter sin død 7. januar 1131 begravet i frådstenskirken og blev efterfølgende helgengkåret. I 1146 havde Svend Grathe, som var søn af Erik Emune, allieret sig med med den 15 år gamle Valdemar. Kongen, Erik Lam, var død, og Svend og Valdemar fik opgravet Knuds Lavards knogler og nedlagt dem i et helgenskrin. Dette var en klar politisk handling mod Knud Magnussøn, som var søn af drabsmanden, Magnus. Ærkebiskop Eskild i Lund billigede ikke denne handling, men Svend og Valdemar fik Eskilds tilhængere i Ringsted erstattet af benediktinermunke og en abbed fra Odense, hvor man havde dyrket Knud den Hellige som helgen siden 1101. I 1157, hvor Valdemar stod som enehersker efter drabet på Svend Grathe, fortsatte han bestræbelserne på at få sin far helgenkåret. Han startede byggeriet af den nuværende teglstenskirke, og han havde også succes med at få paven Alexander 3. til at anerkende Knud som Helgen. Derved kunne paven alliere sig med Valdemar over for den tyske kejser, Frederik Barbarossa, og endelig den 25. juni 1170 kunne helgenkåringen finde sted i den nye kirke med deltagelse af Valdemar den Store, Knuds hustru Ingeborg og ærkebiskop Eskild fra Lund, som forrettede handlingen, selv om han stadigvæk var modstander. Efter refomationen svandt respekten for de gamle grave i kirken. Corfitz Ulfeld fik i 1646 Christian 4’s tilladelse til at fjerne hovedskallen af Knud Lavard og forære den den til Ludvig 14 i Frankrig, som opbevarede den i de franske kongers gravkirke, Saint-Denis. Efter den franske revolution, hvor de franske kongegrave blev ødelagt, kunne man ikke længere finde kraniet. Der er ikke efterladt noget af den oprindelige udsmykning af graven.
Måske er det ikke Agnes, men hendes søn, Erik Menved, som står bag de fire kalkmalerier. En forklaring herpå kan ses under Erik Plovpenning. Her forklares bl.a. også de to billeder ved siden af Knud.
Valdemar den Store
Valdemar den Store døde allerede i en alder 51 år på Vordingborg Slot efter at han forgæves var søgt helbredt af indkaldte læger fra Skåne.
Man fandt også denne blyplade med næsten enslydende tekst på de to sider. På den ene side kaldes kongen blot Valdemar, mens han på den anden side kaldes Valdemar den første. Denne side er derfor yngst, og den indeholder også den længste tekst.
Dronning Sophia
Sophias gravsten fra 1855. Teksten er Regina Sophia Uxor Waldemari Primi (Dronning Sophia, Waldemar 1’s hustru)
Christoffer Waldemarsøn
Christoffer (1150-1173) var søn af Valdemar den Store og hans frille, Tove. Han voksede op hos Peder Torstensen og Cecilia Skjalmsdatter på Pedersborg og blev også oplært af Absalon. Christoffer blev hertug af Slesvig, ligesom hans far og farfar havde været og deltog også i slaget med venderne.
Knud 6
Knud 6. døde i Slesvig i en alder af 39 år.
Dronning Richiza
Dronning Richiza af Sverige døde i 1220. Hun var flyttet tilbage til Danmark, efter at hendes mand, Erik Knutson døde i 1216. Hun blev begravet på venstre side af sin bror, Knud 6, men denne grav blev sammen med Dagmars grav stærkt ødelagt, da provst Blichfeldt i 1683 indrettede et gravkammer til sig selv og sin familie. Graven er i dag ikke markeret.
Dronning Dagmar
Dagmar døde i Ribe i en alder af 26 år. Hendes grav blev sammen med Richizas grav stærkt ødelagt, da provst Blicher i 1683 indrettede et gravkammer til sig selv og sin familie.
På Christian 5‘s tid foretog man udgravninger i Sankt Bendts Kirke. Her fandt man et byzantinsk kors, som blev indleveret på Det kongelige Kunstkammer med oplysningen om, at det var fundet i dronning Dagmars kiste. Det er ikke helt sikkert, at dette er sandt. Det kan også være fundet i graven af dronning Richiza, som var søster til Valdemar den Sejr og svensk dronning. Hendes mor var jo Sophia af Minsk, som havde forbindelse til den byzantiske kejser. Det er et byzantisk relikviegemme fra o. 1000, som kunne åbnes. Det er nu loddet sammen, men man mener, at det indeholder en splint af Kristi kors.
Dronning Beringera
Dronning Beringera døde i 1221 i en alder af 24 år.
Valdemar den Unge
Valdemar den Unge var søn af Valdemar Sejr. Han døde på Røsnæs ved en vådeskudsudlykke i en alder af 22 år
Dronning Eleonora
Eleonora var gift med Valdemar den Unge, men blev ikke regerende dronning. Hun døde i en alder af 20 år.
Valdemar Sejr
Valdemar sejr død i 1241 i en alder af 71 år
Erik Plovpenning
Erik Plovpenning døde i 1250 i en alder af 34 år. Efter at Eriks lig blev fisket op af fiskere på Slien, blev det ført til Sortebrødre Klosterkirke i Slesvig, som hed St. Maria Magdalena. Dette kloster findes nu ikke længere, men lå på de grunde, hvor
I 1520 flyttede man resterne af kongen til en af kirkens piller, så han stod som en stifter eller bærer af kirken. Oven på den tidligere grav lagde man en gravsten for den svenske konge Birger Magnussson (1280-1321) og hans hustru Margrete Eriksdatter, som var datter af Erik Klipping og Agnes.
Dronning Agnes
Dronning Agnes døde i 1304 i en alder af 47 år.
Hun blev begravet foran alteret tæt på Erik Plovpenning, som hun forsøgte at få helgengjort. I dag er graven ikke længere markeret.
Kong Birger Magnussen og dronning Margrete Eriksdatter
Birger Magnusson døde i 1321 i en alder af 41 år og Margrete Eriksdatter døde i 1341 i en alder af 64 år.
Erik Menveds og dronning Ingeborgs grav
Erik Menved døde i 1319 i en alder af 45 år, og Ingeborg døde i i 1319 i en alder af 42 år. De er det sidste kongepar, som blev begravet i Ringsted.
I borten af messingpladen findes følgende latinske indskrift, som i dansk oversættelse lyder: “Jeg, Erik, fordum konge i Danmark i 33 år, en retfærdig dommer for fattige og rige, hvor de har haft ret, beder alle dem, som jeg måtte have gjort noget imod, at de af deres godhed vil tilgive mig og bede for min sjæl. Jeg døde i Herrens år 1319 på den hellige biskop og bekender Brictius’ dag (dvs. 13. november). Jeg, Ingeborg, svensk af fødsel, fordum dronning i Danmark, beder alle dem, som jeg måtte have gjort noget imod, at de af deres godhed vil tilgive mig og mindes min sjæl. Jeg døde i Herrens år 1319 på den hellige Jomfru Marias himmelfartsdag (dvs. 15. august)”
Blanka af Namur
Blanka af Namur var Håkon 6‘s mor. Enkelte kilder siger, at hun er begravet i Ringsted, mens andre siger, at hendes gravsted er ukendt.
Anne Hardenberg
Anne Hardenberg var Frederik 2‘s kærlighed gennem hans ungdom.