Det frankiske rige, som var grundlagt af Karl den Store blev i 843 opdelt i en vestlig del under Karl den Skaldede (blev senere til Frankrig), en midterdel under Lothar 1 (Blev senere til Lothringen, Nederlandene, Norditalien og Schweiz. Lothringen blev igen delt mellem Frankrig og Tyskland. Den sidste østlige del var Det østfrankiske Rige, under Karl den Tyske. Denne del blev senere til Det tysk-romerske Kejserrige under Otto 1. I 1815 dannedes Det tyske Forbund, hvis vigtigste delstater var Preussen og Østrig. I 1871 udtrådte Østrig af forbundet og blev et selvstændigt kejserrige. Resten af forbundet ledet af Preussen blev til Det tyske Kejserrige, som fra 1919 blev til forbundsrepublikken, Tyskland.
I nedenstående oversigt er ikke medtaget Holsten, som har haft en særlig tilknytning til Danmark og til tider har været dansk område. Holsten har derfor sin egen oversigt.
Rügen og Pommern er heller ikke medtaget. De er medtaget under Pommern, som var selvstændigt i tidlig middelalder.
Fra Mecklenburg er medtaget fyrster efter 1160. De tidligere er medtaget under Abodritter, se Slaviske Lande. Der har været danske herskere i Mechlenburg og Bremen, men disse er medtaget under Konger og Danske
Hertugdømmet Bøhmen svarer i dag nogenlunde til Tjekkiet, men var i middelalderen et hertugdømme i det tysk-romerske kejserrige, og det er derfor medtaget her.
Personer fra de tyske lande med tilknytning til det danske kongehus